Khamis, 3 April 2014

MENGELAK FITNAH DAJJAL surah al-Khafi 1-10 rumi

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi
Maha Mengasihani.
Diriwayatkan hadith dari Ma'dan b Abi Talhah al-
Yakmariyi hadith dari abi Dardak bahawasanya
Nabi (s.a.w) bersabda: 'Barangsiapa yg hafal
sepuluh beberapa ayat dari ayat-ayat awal Surah
al-Kahfi, dijaga dia dari kerosakan Dajjal.' Hadith
Muslim, Kitab Solat]
Hadis pendek ini menyebutkan bahawa sesiapa
yg berjaya menghafal 10 ayat permulaan Surah
al-Kahfi itu (dan dia hafal selama-lamanya
sehingga mati dia), maka dia dipelihara oleh
Allah dari ftinah atau huru hara Dajjal yg akan
diwujudkan Allah ketika dunia hampir kiamat.
Salah satu tanda akan kiamatnya dunia adalah
turunnya seorang makhluk yang disebut Dajjal
yang akan bermaharaja lela di dunia sebelum
kiamat dunia. Ketibaan Dajjal adalah satu
daripada tanda-tanda dunia akan kiamat.
Fitnah Dajjal disebut oleh
nabi s.a.w sebagai
fitnah yang terbesar akan menimpa manusia.
Rasulullah s.a.w pernah bersabda (yang bermaksud) : “Sejak penciptaan Adam
sehinggalah terjadinya kiamat tidak ada perkara
lain yang lebih besar dari Dajjal.” (Hadis riwayat Muslim)
Surah al-Khafi 1-10
Audzubillahi minasyaitan nirrajim
Bismillahirrahmanirrahiim
1. alhamdu lillaahilladzii anzala 'alaa 'abdihi
lkitaaba walam yaj'al lahu Aiwaja
2. Qayyiman liyunth ira ba/san shadeedan min
ladunhu wayubashshiraalmu/mineena
allath eena yaAAmaloona al ssaliha ti anna lahum
ajran hasana n
3. maakisiina fiihi abadaa
4. wayundziralladziina qaaluu ittakhadzallaahu
waladaa
5. maa lahum bihi min 'ilmin walaa li-aabaa-ihim
kaburat kalimatan takhruju min afwaahihim in
yaquuluuna illaa kadzibaa
6. fala'allaka baakhi'un nafsaka 'alaa aatsaarihim
in lam yu'minuu bihaadzaa lhadiitsi asafaa
7. innaa ja'alnaa maa 'alaa l-ardhi ziinatan lahaa
linabluwahum ayyuhum ahsanu 'amalaa
8. wa-innaa lajaa'iluuna maa 'alayhaa sha'iidan
juruzaa
9. am hasibta anna ash-haaba lkahfi warraqiimi
kaanuu min aayaatinaa 'ajabaa
10. idz awaa lfityatu ilaa lkahfi faqaaluu rabbanaa
aatinaa min ladunka rahmatan wahayyi' lanaa min
amrinaa rasyadaa
MAKSUDNYA
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
Segala puji tertentu bagi Allah yang telah
menurunkan kepada hambaNya (Muhammad),
Kitab suci Al-Quran, dan tidak menjadikan
padanya sesuatu yang bengkok (terpesong):
(Al-Kahfi 18:1)
(Bahkan keadaannya) tetap benar lagi menjadi
pengawas turunnya Al-Quran untuk memberi
amaran (kepada orang-orang yang ingkar)
dengan azab yang seberat-beratnya dari sisi
Allah, dan memberi berita gembira kepada
orang-orang yang beriman yang mengerjakan
amal-amal soleh, bahawa mereka akan
beroleh balasan yang baik.
(Al-Kahfi 18:2)
Mereka tinggal tetap dalam (balasan yang
baik) itu selama-lamanya.
(Al-Kahfi18:3)
Dan juga Al-Quran itu memberi amaran kepada
orang-orang yang berkata:" Allah mempunyai
anak". (Al-Kahfi 18:4)
(Sebenarnya) mereka tiada mempunyai
sebarang pengetahuan mengenainya, dan tiada
juga bagi datuk nenek mereka; besar sungguh
perkataan syirik yang keluar dari mulut
mereka; mereka hanya mengatakan perkara
yang dusta. (Al-Kahfi 18:5)
Maka jangan-jangan pula engkau
(wahai
Muhammad), membinasakan dirimu disebabkan
menanggung dukacita terhadap kesan-kesan
perbuatan buruk mereka, jika mereka enggan
beriman kepada keterangan Al-Quran ini. (Al-Kahfi 18:6)
Sesungguhnya Kami telah jadikan apa yang
ada di muka bumi sebagai perhiasan baginya,
kerana kami hendak menguji mereka, siapakah
di antaranya yang lebih baik amalnya. (Al-Kahfi 18:7)
Dan sesunggu
hnya Kami akan jadikan apa yang
ada di bumi itu (punah-ranah) sebagai tanah
yang tandus. (Al-Kahfi 18:8)
Adakah engkau menyangka (wahai Muhammad),
bahawa kisah "Ashaabul Kahfi" dan "Ar-Raqiim"
itu sahaja yang menakjubkan di antara tanda-
tanda yang membuktikan kekuasaan Kami?
(Al-Kahfi 18:9)
(Ingatkanlah pe
ristiwa) ketika serombongan
orang-orang muda pergi ke gua, lalu mereka
berdoa: "Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami
rahmat dari sisiMu, dan berilah kemudahan-
kemudahan serta pimpinan kepada kami untuk
keselamatan agama kami".
(Al-Kahfi 18:10)

Posted via Blogaway

46 ulasan:

  1. ayat no 2 tu mcm x sama je dlm surah....
    betul sy klu sy slh...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Assalamualaikum .Terima kasih saudara. Saya mohon maaf. ayat no 2 ada yang ter tetingal. saya da perbetulkan. terimakasih saudara menegur saya.

      Padam
  2. Assalamualaikum...minta izin copy page boleh?
    JazakaAllah��

    BalasPadam
  3. terima kasih sbb share :)

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum...blh saudara buat surah al-khafi 100-110 dlm rumi jg...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walaikumusallam saudari. Surah al-kafi 101-110 dalam rumi. Alhamdulillah Sudah saya usahakan. Dan sekarang . Saudari sudah boleh. Lihat. .

      Padam
    2. mengapa tiada 100-110 surah al kahfi niii

      Padam
    3. mengapa awk x reply
      i so angry

      Padam
  5. Balasan
    1. Assalamualaikum. Silakan copy saudari

      Padam
  6. Assalamualaikum, mohon halalkan sy copy ye.. Mekaseh..

    BalasPadam
  7. Alhamdulilah, Baru pernah baca hari ini dipagi jumaat. :)

    BalasPadam
  8. ni haa... ada yg versi mp3... minta sebarkan.. aku tetiba terlintas nak buat versi mp3..boley dgr kut hp...computer..mana mana laa yg support mp3...

    10 ayat awal surah kahfi
    https://www.tusfiles.net/y4m48ywunbne
    10 ayat akhir surah kahfi
    https://www.tusfiles.net/ru0lj1mkvdmg
    gambar surah utk baca sambil dgr....
    https://www.tusfiles.net/12had9v4or8u

    BalasPadam
  9. Sekurang2nya ada usaha dalam menyelamatkan umat Islam...semoga usaha anda diberkati Allah SWT!

    BalasPadam
  10. Assalamualaikum saudara. Mohon halalkan copy paste saya. Semoga mendapat berkah & ganjaran dr ALLAH. Tq

    BalasPadam
  11. Assalamualaikum..izinkan sy copy ye..tq

    BalasPadam
  12. sy C&P ya... TQ. Moga kita semua mendapat perlindungan dari fitnah dajjal

    BalasPadam
  13. assalam halalkan sy nak copy...

    BalasPadam
  14. assalamualaikum. terima kasih saudara kerana sudi berkongsi ilmu. saya doakan agar hidup saudara dipermudahkan dan diberkati Allah. tapi, saya ingin menegur sedikit tentang bacaan rumi surah ini. terdapat beberapa kesilapan pada sebutan. ini boleh mengubah maksud sebenar ayat tersebut. sebagai contoh, pada ayat ketiga saudara menulis "maakitsiina fiihi abadaa". sebenarnya ayat ini dibaca "maakisiina fihi abada" tiada sebutan 'T' atau "ta" dalam ayat ini. terdapat beberapa lagi kesalahan yg saya temui. harap saudara membuka youtube dan mendengar bagaimana ustaz2 dan sheikh2 membaca surah ini dengan betul dan membetulkan semula bacaan rumi ini. terima kasih, assalamualaikum

    BalasPadam
  15. Mnta izin copy .. tq :)

    BalasPadam
  16. Assalamualaikum.. mohon izin copy ya. terima kasih

    BalasPadam
  17. Alhamdulillah...Thank you for sharing and please allow me to copy...God bless you!

    BalasPadam
  18. Assalamualaikum..
    Minta izin copy ye.. Terima kasih

    BalasPadam
  19. Assalamualaikum , minta izinDan halalkan saya untuk copy ya .terima kaseh :)

    BalasPadam
  20. assalammualaikum. mohon minta copy dan print untuk dibaca oleh isteri saya (muallaf)

    BalasPadam
  21. Mohon copy n paste yer... moga Allah permudahkan segala urusan saudara kerana memudahkan urusan hafalan kami.. trima kasih berbanyak yer..

    BalasPadam
  22. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  23. Terima kasih... Atas sharing yg Sgt bermanfaat...

    BalasPadam
  24. Assalammualaikum.. Minta izinkan saya copy+paste+print =)

    BalasPadam
  25. Assalamualaikum, ini sangat bermanfaat saya baru tau, boleh minta izin buat save.

    BalasPadam
  26. assalamualaikum...mintak copy page ni ye..ayat yg no 2 tersebut sudah betulkan ke?

    BalasPadam
  27. Alhamdulillah, masih ada anak muda yg berhati mulia spt anda menyibarkan perkara2 baik. terima kasih , saya juga copy ..

    BalasPadam
  28. assalamualaikum .. thanks for sharing .. minta izin copy yer ... tq

    BalasPadam
  29. Assalamualykum wbt. May Allah reward you for the good deeds in sharing your blog to the world.. Mind to share, please. #kipidap
    Thank you..

    BalasPadam
  30. Assalamualaikum Semua Yang Membaca , Saya Harap Ayat Ini Menjadi Pengajaran Dan Petunjuk Di Dunia Dan Akhirat .
    Saya Harap Pemilik Blog Internet Ini Halalkan Selepas Saya Membacanya .
    Semoga Hidup Kita Semua Diberkati Allah S.W.T . Amin ..........

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dan Saya Minta Izin Untuk Copy Paste .
      Untuk Menjadi Amalan Mingguan Diri Saya .
      Terima Kasih , Semoga Kita Semua Diberkati Allah S.W.T . Amin ...........

      Padam
  31. Assalamualaikum sahabat, minta izin copy ye..semoga kita mendapat keberkatan dan dirahmati ALLAH S.W.T..

    BalasPadam
  32. Assalamualaikum sahabat, minta izin copy ye..semoga kita mendapat keberkatan dan dirahmati ALLAH S.W.T..

    BalasPadam
  33. Assalamualaikum, izin copy. Terima kasih. Jazakallah

    BalasPadam
  34. Assalamualaikum, Mohon share ya tuan..

    BalasPadam

Doa menghilangkan marah

Allahummaghfirlie dzanbie wa adzhib ghaidha qalbie wa ajirnie minassyaithaan. Artinya: Ya Allah ampunilah dosaku dan hilangkanlah marah h...